Leren Surfen

Leren surfen

Surfen lijkt op het eerste gezicht misschien heel moeilijk en onmogelijk om te leren. Je moet fit zijn, balans hebben en ook nog aardig kunnen zwemmen. Er zijn genoeg plekken in Europa waar je kennis kunt maken met het surfen en op bescheiden golven de technieken kunt leren om vanaf het peddelen te gaan staan en je eerste golf te pakken. In Nederland zijn de golven misschien niet altijd even mooi, maar ze zijn wel compact, waardoor de Noordzee ideaal is om te leren surfen. Uiteraard kun je hiervoor ook terecht in landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal, waar de omgeving een stuk mooier is. Verwacht niet dat je na een paar dagen surfen een coole surfdude/chick bent, het blijft lastig.  Maar laat het je niet afschrikken, het moment dat je je eerste golf pakt vergeet je nooit meer! Je eerste surftechnieken leer je op het droge. Op het strand kun je in alle rust wennen aan het liggen op je board, de peddelbeweging, de basishouding en de pop-up (de belangrijkste in deze fase).

Liggen op je board

Ga zodanig op je board liggen dat je lichaam in lijn is met de centerlijn van je tail naar de neus (de stringer). Zorg dat je voeten nog net op de tail van je board rusten. Lig je te ver naar achteren, dan zul je straks in het water weinig vooruit komen, omdat je onderlichaam voor te veel weerstand (drag) zorgt. Lig je te veel naar voren, dan zal de neus van je board in het water happen.

Peddelen

Surfen bestaat voor een groot deel uit peddelen. Het is dan ook zaak om een goede slag onder de knie te krijgen. Wie goed kan peddelen, pakt meer golven en wordt minder snel moe. De eerste aanzet tot peddelen kun je alvast oefenen op het droge. Houd tijdens het peddelen je benen bij elkaar, span je billen aan en til je borst iets op van je plank. Op het droge voel je natuurlijk de weerstand van het water nog niet, maar door de beweging een aantal keer op het strand uit te voeren (zonder de onbalans van je board) krijg je alvast een goed gevoel voor de juiste slag.

Pop-up

De pop-up is het gaan staan vanuit het peddelen. we doen dit in 4 stappen. Als je voelt dat je genoeg voorwaartse snelheid hebt zet je je handen onder je schouders op het deck van het board. Strek je armen en duw jezelf op als een banaan, deze beweging heet “pronen”. Vanuit deze positie creëer je ruimte bij je heupen en schuif je je achterste voet tot aan je knie. Daarna zet je je voorste voet tussen je handen en ga je staan.

De basishouding

De bedoeling is dat je de golven staand gaat berijden. De juiste houding is daarbij essentieel. In de basishouding staan je voeten op ongeveer schouderbreedte uit elkaar, midden op het board. Je knieën zijn iets gebogen voor een goede balans en je gewicht steunt op je voorste been. Te veel gewicht op je achterste been remt je board en zorgt voor instabiliteit. Je heupen en schouders zijn zodanig ingedraaid dat je bovenlijf naar voren wijst. Houd je armen op borsthoogte naar voren gericht om je balans te vinden.

  • Voeten op schouderbreedte
  • Buig je knieën
  • Gewicht op je voorste been
  • Borst en schouders wijzen naar voren
  • Armen op schouderhoogte
  • Blik vooruit

 


Tags: , , , , ,